Kiemo vartų automatika – kaip neapsirikti renkantis

Kiemo vartų automatika – kaip neapsirikti renkantis

Kokios yra svarbiausios kiemo vartų automatikos savybės, kurios garantuoja nepriekaištingą ir ilgaamžį vartų veikimą?

Automatikos specialistai stebisi, kad vartotojai kartais elgiasi ne visai logiškai: vartų medžiagą renkasi labai kruopščiai, varstymo būdą taip pat apgalvoja ir apskaičiuoja, o vartų automatika dažnai pasirenkama iš pirmo pasitaikiusio skelbimo.

Vartų atidarymo ir uždarymo pavara

Pagrindinė kiemo vartų automatikos sistemos dalis yra pavara su varikliu, kuris per krumpliaratinę juostą perduoda judesio galią. Variklio galia parenkama pagal vartų svorį ir ilgį. Kadangi pavaros dantratis yra intensyviausiai dirbantis mechanizmas, vartų specialistai teigia, kad neverta pirkti pavaros su plastikiniu pagrindiniu dantračiu - jis turi būti pagamintas iš bronzos. Toks bus daug ilgaamžiškesnis.

Pavaros pasirinkimo klaidos:

  1. Pasirenkama pavaros galia be rezervo. Mūsų klimate vartų metalas dėl temperatūros pokyčių šiek tiek deformuojasi, todėl, norint užtikrinti, kad pavara pajėgs pastumti vartus karštyje ir šaltyje, reiktų rinktis šiek tiek galingesnę nei reikalauja vartų svoris pavarą.
  2. Pasirenkamas mechaninis vartų galinės eigos ribotuvas. Kai šaltyje į mechaninį eigos ribotuvą žiemą patenka sniego,  jie užšąla ir pavara sustoja. Geriau rinktis magnetinį galinės eigos vartų ribotuvą, kuris neturi mechaninių jungiklių ir  nereaguoja į šaltį bei sniegą.